Jak wyjechać na Erasmusa - krok po kroku
Student zainteresowany wyjazdem w na stypendium ERASMUS+ lub FSS powinien podjąć następujące działania:
Krok I –Dokonaj wyboru uczelni. Możesz wyjechać na uczelnie, z którymi dany wydział ma podpisane umowy. Jeżeli Twój wydział nie ma podpisanej umowy z uczelnią, na którą chcesz wyjechać lub taką umowę ma inny wydział PG skontaktuj się mailowo/telefonicznie z Biurem Współpracy Międzynarodowej i Promocji. Wykaz uczelni, z którymi WILiŚ i inne Wydziały współpracują w ramach umów Programu ERASMUS+ znajduje się na stronie.
Krok II – Weź udział w rekrutacji na poziomie wydziału: zarejestruj się on-line na Moja PG (Zakładka ERASMUS+).
Krok III - Złóż dokumenty: Application form, Learning Agreement, Transcript of Records, Recognition Sheet, podanie w języku angielskim, certyfikat znajomości języka obcego, zdjęcie w Biurze Współpracy Międzynarodowej i Promocji.
Krok IV - Po decyzji Wydziałowej Komisji Rekrutacyjnej wyślij dokumenty do uczelni partnerskiej w celu sprawdzenia i doboru programu studiów. Kryteria rekrutacji:
- średnia z dotychczasowego przebiegu studiów,
- jakość doboru programu kształcenia (oceniany na podstawie Karty Zaliczeń)
- mile widziana działalność na rzecz Politechniki Gdańskiej.
Krok V - Po akceptacji przez uczelnię przyjmującą powinieneś złożyć dokumenty w DMWA (Budynek 14), w celu przygotowania ostatecznych dokumentów i formalności (stypendium, miejsce zakwaterowania, kursy językowe itp.).
Krok VI - Po powrocie należy rozliczyć się dostarczając: Transcript of Records i Certificate of Attendance.
Kopie dokumentów wyjazdowych (Application Form, Learning Agreement, Transcript of Records, Recognition Sheet) wraz z podpisanym Regulaminem Studenta Korzystającego z Programu Erasmus należy złożyć w Dziekanacie i w Wydziałowym Biurze Programu ERASMUS+ (pokój 159a).
Ocena |
||
---|---|---|
Opisowa |
Liczbowa |
Europejski systemem punktów |
Bardzo dobra |
5 |
A |
Ponad dobra |
4,5 |
B |
Dobra |
4 |
C |
Dość dobra |
3,5 |
D |
Dostateczna |
3 |
E |
Niedostateczna |
2 |
F |